95% dintre copiii consultaţi în 20 de localităţi din judeţul Braşov au cel puţin câte o carie dentară • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Braşov, 21 martie 2016 – Caravana stomatologică care asigură controale gratuite copiilor din 20 de localitaţi din mediul rural din judeţul Braşov, organizată de Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov şi Fundaţia Vodafone România, a încheiat controalele cu un bilanţ îngrijorător: 95% dintre copiii consultaţi au cel puţin o carie dentară.

In cadrul caravanei, au fost examinaţi 2.966 de copii cu vârste ȋntre 6 şi 15 ani, iar în urma controalelor stomatologice au fost identificate 15.736 de probleme dentare, de la carii şi probleme gingivale, până la complicaţii stomatologice grave, inclusiv probleme complexe de ortodonţie şi infecţii majore.

S-a constatat că 1.141 de copii au între una şi patru carii, 1.356 de copii au între cinci şi zece carii, iar 255 de copii au între 11 şi 22 de carii. Doar 148 de copii dintre cei 2.966 evaluaţi nu au prezentat probleme stomatologice, iar 66 de copii deşi nu au carii, au tartru şi alte probleme de ortodonţie.

În urma controalelor au fost centralizate fişele stomatologice ale copiilor, iar la finalul caravanei, 500 de copii cu cele mai grave probleme stomatologice au beneficiat gratuit de tratament stomatologic de urgenţă.

Media de aproape 5 probleme dentare la fiecare copil este extrem de îngrijorătoare şi denotă atât lipsa cunoştinţelor de prevenţie şi a instrumentarului minim de îngrijire (nu se cunosc regulile unui periaj corect, majoritatea copiilor nu au pastă şi periuţă de dinţi), cât şi imposibilitatea accesului la tratament stomatologic. Doar în cinci din cele 20 de localităţi în care s-a oprit caravana există cabinete stomatologice, iar majoritatea familiilor acestor copii nu îşi permit consultul şi tratamentul stomatologic, considerând că este mult prea scump pentru posibilităţile lor financiare.

Din declaraţiile copiilor cu probleme stomatologice am aflat că, în cazul durerilor dentare, aceştia nu merg la dentist deoarece nu îşi permit financiar sau nu au cabinet în localitate. Extragem din răspunsurile lor la întrebarea „ce faci cand te doare tare un dinte?”: „mama îmi dă leacuri”, „iau ceva pastile pentru durere”, „îmi frec obrazul”, „mă culc”.

Caravana a ajuns în  20 de localităţi din judeţ: Prejmer, Holbav, Homorod, Maieruş, Şoarş, Apata, Augustin, Ormeniş, Racoş, Ucea, Budila, Târlungeni, Fundata, Caţa, Jibert, Buneşti, Comana, Mândra, Şinca şi Teliu. Toţi copiii de vârstă şcolară care au primit acordul părinţilor, au fost examinati GRATUIT de medicii stomatologi voluntari din cadrul proiectului.

Desfăşurarea caravanei a fost posibilă şi datorită celor 28 de medici stomatologi voluntari care s-au alăturat membrilor asociaţiei. Aceştia au controlat amănunţit, în medie, 40 de pacienţi în fiecare zi a caravanei. Proiectul a fost desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi Direcţia de Sănătate Publică Braşov.

Proiectul „Vorbeşte în gura mare şi zâmbeşte” a fost  finanţat de către Fundaţia Vodafone România prin programul „Fondul pentru Fapte Bune” cu suma de 45.000 de euro.

Mai multe informaţii şi analize privind sănătatea dinţilor copiilor din cele 20 de comune din judeţul Braşov precum şi informaţii suplimentare despre acest proiect, puteţi găsi pe website-ul www.adoptaunzambet.bccbrasov.ro

Despre Fundaţia Vodafone România

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.

În cei 18 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro.

Despre Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov este o organizaţie neguvernamentală, nepartizană, care are ca scop încurajarea şi sprijinirea iniţiativelor menite să asigure dezvoltarea durabilă a comunităţii, cu respectul datorat individului, demnităţii sale şi realizarea coeziunii sociale la nivelul comunitaţii. APC Braşov a implementat peste 20 de proiecte în beneficiul copiilor, persoanelor defavorizate şi a cetăţenilor din peste 25 de localităţi din judeţul Braşov.

Read in english

Currently not available