Bursa Chance for Life Vodafone • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Bursa Chance for Life Vodafone

Partener: Fundația Chance for Life
Localizare: București, sectorul 6

Proiectul pe scurt: Fundația Vodafone și Chance for Life susțin educația a 20 de copii cu potențial intelectual ridicat proveniți din familii sărace sau cu diverse probleme sociale.

De ce este nevoie de acest proiect

În România, copiii cu potențial intelectual ridicat proveniți din familii care nu le pot susține dezvoltarea au în general extrem de puține șanse să își dezvolte complet abilitățile și să își maximizeze și valorifice potențialul.

Atunci când nici familia, nici comunitatea, nici sistemul de învățământ nu sprijină acești copii și nu răspund la nevoile lor specifice, tinerii cu potențial sunt condamnați la eșec și nivelare în mediocritate, lucru care reprezintă o pierdere imensă, nu doar la nivel personal, ci la nivel de societate.

Pentru a preveni irosirea potențialului acestor copii și pentru a da o șansă tinerilor să își depășească condiția socială prin valorificarea propriilor competențe, Fundația Chance for Life a demarat în urmă cu 10 ani un proiect de burse de studiu unic prin faptul că tinerii cu potențial sunt sprijiniți pe toată durata vieții lor școlare.

Cum ajutăm

Împreună cu partenerul Chance for Life, Fundația Vodafone România sprijină pe termen lung dezvoltarea educațională, școlară și emoțională a 20 de copii inteligenți care provin din familii sărace și/sau dezorganizate din sectorul 6, București: copii aflați în plasament la bunici, copii din familii monoparentale, copii ai căror părinți sunt bolnavi cronic sau au dizabilități, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Majoritatea copiilor sunt selectați în momentul intrării în sistemul școlar, în clasa I și sunt sprijiniți până în clasa a XII-a, pentru a-și putea consolida cunoștințele, a-și dezvolta personalitatea și a-și lărgi universul cultural. În prezent sunt incluși în proiect 13 copii de 12-14 ani, 2 adolescenți de 17-18 ani și 5 copii de clasa I, nou intrați în proiect.

Copiii participă zilnic la activități educaționale suplimentare de limba română (4h/săptămână), matematică (4h/săptămână), limba franceză și engleză (2h/săptămână) și beneficiază de numeroase activități alternative: pregătire intensivă pentru participarea la concursuri, Clubul “Cunoscătorii Chance for Life” cu sesiuni experimentale și lecții de științele naturii, fizică, istorie, geografie; cluburi de informatică, scrabble, lectură sau clubul “Mind Lab” – unde un trainer îi implică pe copii în jocuri ce ajută la dezvoltarea intelectuală, a inteligenței emoționale și a competențelor sociale.

Alte activități ce au loc în cadrul proiectului au ca scop dezvoltarea personalității și a creativității copiilor: ateliere creative, cursuri de chitară și de teatru, activități de voluntariat, vizite la muzee, teatru, cinema, tabere, excursii. Împreună cu voluntarii implicați în proiect, copiii participă la jocuri și concursuri în aer liber și sunt încurajați să urmeze sporturi potrivite cu personalitatea lor.

O atenție deosebită este acordată sănătății copiilor și tinerilor, care este influențată puternic de alimentație, condițiile de igienă personală și condițiile de locuit, de starea de sănătate și de regimul de viață al părinților.

În fiecare zi copiii primesc o masă caldă, fructe și gustări care le asigură necesarul zilnic de substanțe nutrivite. Li se facilitează investigațiile medicale și li se plătesc medicamentele și serviciile medicale care nu beneficiază de regim de gratuitate.

Pentru a îmbunătăți relația copilului cu familia sa și a evita producerea de rupturi, membrii familiilor (părinți, bunici, frați) sunt încurajați să se implice în proiect și să participe la unele activități alternative împreună cu bursierii. Atunci când se familiarizează cu activitatea copiilor beneficiari și înțeleg importanța șansei pe care acești copii au primit-o, familia poate deveni un important sprijin pentru bursierii Chance for Life Vodafone.

Tot pentru a contribui la o mai bună relație și comunicare între copil/tânăr și familie, părinții și aparținătorii beneficiază de un grup de suport și de consiliere individuală și de familie.

Scroll to Top