Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilităţi

Partener: Mihai Neşu Foundation
Beneficiari: Copii cu dizabilităţi neuromotorii cu vârste cuprinse între 2 şi 14 ani
Localizare: Oradea
Anul lansarii: 2015 (decembrie)
Buget: 252.667 lei

Scopul proiectului:

Oferirea de terapii esenţiale dezvoltării copiilor cu dizabilităţi neuromotorii, folosind metode de recuperare eficiente şi echipamente avansate

Problema:

Conform DGASPC Bihor numărul copiilor cu dizabilităţi neuromotorii din judeţ se ridică la 1.054. Pentru a se putea recupera, acesti copii au nevoie de terapie fizică permanentă. În condiţiile în care o şedinţă de terapie costă în general între 35 şi 70 de lei, cheltuielile lunare cu astfel de terapii ajung să fie foarte mari pentru orice familie.

Mulți copii provin din familii fără posibilități financiare, unele monoparentale, în care singurele venituri sunt reprezentate de pensia de handicap a copilului şi ajutorul de însoţitor permanent pe care îl primește mama. Din aceste venituri părinţii nu reușesc să acopere costurile cu terapiile, astfel că, nu de puţine ori, copiii rămân fără şanse de recuperare.

Soluția:

Fundaţia Mihai Neşu a înfiinţat un centru de recuperare în care aceşti copii să poată să beneficieze pe termen lung de terapiile de bază. Acestea sunt cele mai eficiente pentru îmbunătăţirea abilităţilor lor neuromotorii.

Prin finanțarea oferită, centrul a achiziționat mai multe echipamente de recuperare medicală, printre care un sistem modular de scripetoterapie, o banda de mers, un dispozitiv TOBII, un dispozitiv generator de comunicare doar cu ochii, un dispozitiv tehnologic de comunicare prin asocierea imaginii cu cuvântul dedicat copiilor cu paralizie cerebrală și dificultăţi de vorbire și echipamentul necesar pentru TheraSuit Therapy (o terapie unica in ţară).

Metoda TheraSuit  a fost propusă ca alternativă la fizioterapia convențională. Această metodă aprofundează conștientizarea proprioceptivă și oferă copilului o postură mai bună în cursul diverselor activități. Restabilirea posturii corecte joacă un rol crucial în normalizarea tonusului muscular și a funcților senzorială și vestibulară.

Pentru a practica metoda TheraSuit în scopuri clinice, terapeuții trebuie să fie special pregătiți și certificați, lucru care a putut fi posibil prin derularea acestui proiect.

Vezi și:
Comunicat de presă