Cursuri de restaurare

Partener: Fundația Prințul de Țara Galilor
Beneficiari: 50 persoane din zonele rurale
Localizare: Brașov
Anul lansării: 2015
Buget: 219.419 lei

Scopul proiectului:

Pregătirea unui numar de aproximativ 50 de persoane, cu precădere din mediul rural, cu venituri mici, care doresc să învețe o meserie nouă sau să se califice în domeniul restaurării patrimoniului arhitectural.

Context:

Majoritatea oamenilor care locuiesc în satele sasești trăiesc din agricultura de subsitență. Sunt foarte puține locuri de muncă, iar clădirile istorice din jur pot genera dezvoltare prin atragerea turismului.

În Transilvania, există o colectie de 250 de sate medievale aflate în stadiu de degradare masivă. Unele așezări sunt vechi de 800 de ani și din punct de vedere arhitectural sunt neatinse de sute de ani.

Soluția:

Realizarea a patru cursuri de pregătire pentru 50 de participanții interesați să învețe cum să folosească materiale și unelte tradiționale în procesul de restaurare a unei clădiri istorice. Participanții vor învăța despre unelte tradiționale, despre materiale simple precum var, nisip, lem sși piatră, despre cum trebuie abordate reparațiile structurale la nivelul fundației și la nivelul acoperișului, despre geometrie și proporții, despre finisaje istorice.

La finalul cursului, fiecare participant va primi un certificat, un set complet de unelte și echipamente de protecție pentru a-l ajuta sa își găsească o slujba.