Hidroterapia pentru toţi • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Servicii Sociale

Hidroterapia pentru toţi

Parteneri

Asociaţia Şcoala mamei Junior

Localizare

Timiș

Buget

312.605 lei

Anul lansării

2015

Beneficiari

Copii cu diverse dizabilităţi, cu vârste cuprinse între 6 săptămâni şi 18 ani

Scopul Proiectului

Accesibilizarea serviciului de recuperare prin hidroterapie pentru toate categoriile de copii cu dizabilităti, prin asigurarea de transport adaptat, cărucioare de transfer, elevator de scări și lift de bazin

Problema identificată

În județul Timiș sunt înregistrați peste 2.200 de copii cu dizabiltati (copii nevăzători, cu sindrom Down, autism, tetrapareză, parapareză etc.) care, pentru a se recupera, au nevoie de una din cele mai consacrate terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare, terapia în apă.

În cazul unor astfel de terapii problemele de care se lovesc persoanele cu dizabilități sunt:

1. accesul dificil la transport => 50% dintre copii vin de la internatele școlilor cu nevoi speciale sau de la centrul de plasament din oraș. Unele dintre aceste instituții au microbuz propiu, dar nu și un șofer, iar micorbuzele nu sunt adaptate pentru transportul copiilor dependeți de scaunul rulant. Restul de 50% din copii vin însoțiți de părinți cu mijloace de transport proprii sau folosind transportul în comun – o parte dintre ei vin chiar din afara orașului și apelează la autostop.

2. accesul dificil la transfer în incinte => Neavând cărucioare de bazin, strict pentru transferul de la vestiar la bazin sau dușuri, deplasarea beneficiarilor se face cu greutate. De asemenea, accesul copiilor utilizatori de scaun cu rotile care beneficiază de terapii în bazin se face cu dificultate pe scările din incinta arenei.

Soluția

Proiectul Asociației Școala mamei Junior a fost inițiat în anul 2012, cu peste 100 de beneficiari anual, iar prin prezentul proiect numărul celor care au avut acces gratuit la astfel de terapii pe parcursul anului 2016 a fost suplimentat cu alți 100 de copii.

Ședințele se desfășoară în două centre cu piscină, sub îndrumarea unui echipe formate din medic, trei fiziokinetoterapeuți, un instructor și un asistent social psiholog. Alături de aceștia, la proiect participă în mod constant încă 15 voluntari.

Finanțarea oferită de Fundația Vodafone România a asigurat continuitatea proiectului pe parcursul anului 2016. Fondurile alocate au acoperit chiria celor două centre în care se desfășoară orele de hidroterapie, salariile echipei care se ocupă de implementarea proiectului, achiziționarea unui elevator pentru scări (pentru scaun rulant), a unei benzi subacvatice de alergat și a unui vehicul de transport adaptat. Acesta din urmă asigură transferul copiilor din afara orașului Timișoara la orele de hidroterapie.

Rezultate

Rezultatele terapiei sunt încurajatoare: 10 dintre cei 63 de copii, cu vârste până în 7 ani, cu dizabilități locomotorii, care participă la ședințele de terapie au deprins mersul independent.

Tot în cadrul acestui proiect, beneficiarii au participat la două concursuri de înot organizate special pentru ei, la finalul cărora 78% dintre copii au reușit să înoate independent. Principalul scop al acestor concursuri este să-i ajute pe copiii participanți să aibă mai multă încredere în sine și să își demonstreze, atât lor înșiși cât și părinților lor, progresele obținute cu ajutorul ședințelor de hidroterapie. Evenimentele mai urmăresc și să crească gradul de conștientizare în rândul membrilor comunității, încurajând nediscriminarea copiilor cu dizabilități.

Scroll to Top