Transport adaptat pentru persoanele cu dizabilități • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Servicii Sociale

Transport adaptat pentru persoanele cu dizabilități

Mihai Neşu Foundation

Localizare

Oradea

Buget

230.000 de lei

Anul lansării

Beneficiari

Persoanele cu dizabilități neuromotorii (indiferent de categoria de vârstă).

Scopul Proiectului

Înfiinţarea unui serviciu social de tip taxi pentru persoanele cu dizabilităţi neuromotorii.

Problema identificată

În judeţul Bihor sunt 19.972 de persoane cu dizabilităţi dintre care 1.012 copii, conform statisticii DGASPC din martie 2018. Cu toate acestea nu există niciun taxi adaptat, deşi există o lege în acest sens. Problema blocajului la domiciliu e binecunoscută de cei care au în familie o persoană cu dizabilităţi locomotorii. Dacă persoana stă la etaj şi părinţii sunt în vârstă, se întâmplă să petreacă ani între pereţii apartamentului. Părinţii copiilor cu dizabilităţi din cadrul Fundaţiei Mihai Neşu au povestit mereu despre cum sunt refuzaţi de taximetrişti şi ce dificil este pentru ei să ajungă la terapii pentru că au scaune cu rotile pe care o mare parte dintre șoferi nu doresc să le bage în portbagaj, maşinile nefiind adaptate. Nevoile copiilor şi ale adulţilor cu dizabilităţi sunt costisitoare, astfel încât achiziţionarea unei maşini personale adaptate rămâne la stadiul de vis.

Soluția

Soluția propusă a fost înființarea unui serviciu de tip taxi social pentru persoane cu dizabilităti Această soluție constă în:

• achiziţionarea şi adaptarea unui vehicul pentru transport
  • achiziționarea tututor accesoriilor necesare (lift, rampă);
  • angajarea unui şofer profesionist, deschis spre cauza persoanelor cu dizabilităţi;
  • promovarea serviciului de transport pentru persoanele cu dizabilităţi astfel încât să fie accesat de cât mai multe persoane;
  • desfăşurarea şi urmărirea evoluţiei serviciului de transport şi evaluarea periodică cu scopul aducerii de îmbunătăţiri şi, în caz de nevoie, cu scopul extinderii lui.

Rezultate

• peste 800 de beneficiari/lunar;
  • posibilitatea persoanelor cu dizabilității de a accesa serviciul de taxi cu încredere și de a beneficia de o schimbare reală, pozitivă, în viața lor.